Turkije, Egypte en Griekenland minder in trek bij vakantieganger

Vakanties in risicogebieden worden massaal gemeden door Nederlandse toeristen. Met name ‘risicolanden’ als Tunesië, Egypte en Turkije waren minder in trek door de Nederlandse toerist.

Sterke daling

Buiten het aantal vluchten dat met 80 procent daalde, liepen deze ‘risicolanden’ vele honderden miljoenen euro’s aan Nederlandse toerisme-inkomsten mis, meldt het CBS.

Met name Tunesië en Egypte leden veel onder de daling, maar ook het populaire vakantieland Turkije moest het met ruim 100.000 toeristen minder doen sinds 2012. Door de daling zijn ook de bestedingen van Nederlandse toeristen aan de Rode Zee gehalveerd sinds in Egypte in 2013 de onrust uitbrak.

Minder populair

De vakantiebestemmingen rond de Middellandse zee zijn flink in populariteit afgenomen. Ook vakantiebestemming Griekenland lijdt onder een negatief imago. Vooral de vluchtelingenstroom zorgt ervoor dat Nederlanders wegblijven op de Griekse eilanden.

Het CBS verwacht dat in 2016 het aantal Nederlanders dat naar Griekenland afreist met 15 procent daalt. Landen als Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk profiteren hiervan.

Aanslagen Parijs

Cijfers over Nederlanders naar Parijs zijn niet bekend. Het CBS heeft dan ook niet kunnen meten of de aanslagen in Parijs gevolgen hebben voor de toeristische sector in de Franse hoofdstad. “De kans is groot dat de terroristische aanslagen zeker effect hebben op het aantal vakantiegangers. Maar ondanks Parijs wordt Frankrijk nog niet als risicoland gezien. Daarom hebben wij die cijfers niet in ons onderzoek meegenomen.”

De vakantie-uitgaven in West-Europese landen als Duitsland en Oostenrijk zijn juist toegenomen het afgelopen jaar. Nederlanders voelen zich in die landen veiliger, stelt het CBS.

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

acht − drie =