Voorjaarsvakantie

Voorjaarsvakantie krokusvakantie

De voorjaarsvakantie, ook wel krokusvakantie genoemd, vindt meestal plaats in de tweede helft van februari. Deze schoolvakantie is niet overal hetzelfde, omdat de overheid adviesdata afgeeft. Met name scholen in Zuid-Nederland wijken hiervan af in verband met carnaval. De voorjaarsvakantie heet in het zuiden in de meeste gevallen dan ook carnavalsvakantie.

Voorjaarsvakantie in Nederland

De voorjaarsvakantie vindt meestal plaats op advies van de Nederlandse overheid in de tweede helft van februari. Deze krokusvakantie – in het zuiden carnavalsvakantie – valt niet altijd in de week van carnaval.

De oorsprong van de voorjaarsvakantie ligt in de jaren ’70. Veel mensen hadden een gekoesterde wens om op wintersportvakantie te gaan of carnaval te vieren. Ook was het een mooi moment om de sombere wintermaanden te doorbreken.

In 2005 stuitten een aantal besturen van carnavalsverenigingen tegen het probleem dat er minder animo was voor carnaval. Veel zuiderlingen kiezen ervoor om in de carnavalsvakantie op wintersport te gaan en kunnen om die reden geen carnaval vieren.

Spreiding voorjaarsvakantie

De spreiding van de voorjaarsvakantie is ontstaan door carnaval en niet op advies van de overheid. Veel scholen in Zuid-Nederland kiezen ervoor om de zogeheten carnavalsvakantie plaats te laten vinden in de week van carnaval. Zij wijken om die reden af van de adviesdata van de overheid.

Schoolvakanties

De overheid bepaalt de data van schoolvakanties. Naast een drietal verplicht vastgestelde schoolvakanties krijgen scholen ook een aantal adviesdata. De data voor de krokusvakantie worden door de overheid geadviseerd, omdat scholen in Zuid-Nederland hun carnavalsvakantie rondom carnaval willen plannen. De zomervakantie, kerstvakantie en meivakantie zijn door de overheid vastgesteld en verplicht.

Wilt u zeker weten wanneer de schoolvakanties in uw regio zijn? Check dan altijd de schoolvakanties in de schoolkalender van uw kind.

Krokusvakantie België

De krokusvakantie in België is vergelijkbaar met de carnavalsvakantie, omdat scholen de vakantie plannen vanuit carnaval en Aswoensdag. De krokusvakantie is vanuit de Belgische overheid bepaald.