Meivakantie

meivakantie

De meivakantie is een schoolvakantie in het voorjaar in Nederland. Deze vakantie wordt door veel scholen verlengd met een extra week. Afhankelijk van de verplicht geplande week door de overheid wordt er door scholen een week aan vast geplakt.

De dagen tussen feestdagen als Koningsdag, Bevrijdingsdag of Hemelvaart worden ter opvulling gebruikt om de vakantie te verlengen tot twee weken.

Meivakantie in Nederland

De meivakantie is iets van de laatste decennia. Voordat deze vakantie in mei een officiële schoolvakantie werd, kende Nederland de paasvakantie. De Nederlandse overheid koos voor de meivakantie, omdat dit beter is voor de spreiding van schoolvakanties gedurende het schooljaar.

De paasvakantie is een schoolvakantie die afhankelijk is van Pasen. De paasdagen worden bepaald aan de hand van de eerste volle maan in de lente. Dat is ook de reden waarom de carnavalsvakantie elk jaar anders is. De meivakantie is een vaste schoolvakantie bepaald door de Nederlandse overheid.

Schoolvakanties

Schoolvakanties worden door de overheid geregeld. De zomervakantie is een schoolvakantie die door de overheid bepaald wordt. Scholen zijn verplicht deze data in de schoolkalender op te nemen. Dat geldt ook voor de kerstvakantie en 1 week meivakantie.

De overige schoolvakanties worden door de overheid geadviseerd. Dat houdt in dat scholen deze adviezen over kunnen nemen, maar ook eigen data kunnen vaststellen. De voorjaarsvakantie is zo’n vakantie waarbij scholen in Zuid-Nederland vaak afwijken van adviesdata in verband met Carnaval. Wilt u zeker weten wanneer de schoolvakanties in uw regio zijn? Check dan altijd de schoolvakanties in de schoolkalender van uw kind.

Meivakantie België

België kent geen vakantie in mei, omdat zij een twee weken durende paasvakantie hebben. De paasvakantie in ons buurland begint niet altijd met Pasen. Wanneer de paasvakantie begint is afhankelijk van wanneer Pasen valt. Als Pasen laat valt, begint de paasvakantie twee weken eerder dan Pasen