Kerstvakantie

Kerstvakantie

De kerstvakantie begint aan het einde van elk jaar. Deze schoolvakantie vindt plaats rondom de kerstdagen en de jaarwisseling. De kerstvakantie is voor het basis- en voortgezet onderwijs overal hetzelfde. De eerste maandag na nieuwjaarsdag starten de scholen weer.

Geschiedenis kerstvakantie

Kerstmis is een christelijk feest. Daar ligt ook de oorsprong van de kerstvakantie. Deze laatste schoolvakantie van het jaar vindt altijd plaats rondom de kerstdagen en het begin van het nieuwe jaar. Niet alleen het basis- en voortgezet onderwijs ligt stil in deze periode. Ook veel bedrijven en overheidsinstellingen sluiten. Zij beperken de vakantieperiode tot een aantal vrije dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.

De kerstvakantie wordt door de overheid bepaald, omdat de Kerstdagen en de jaarwisseling vaste vrije dagen zijn. De laatste schoolvakantie van het jaar wordt om de feestdagen heen gepland en loopt soms door in het nieuwe jaar. Scholen zijn verplicht om de data van de kerstvakantie over te nemen.

Schoolvakanties

De meeste schoolvakanties worden door de overheid bepaald, omdat een aantal feestdagen vaststaan op de kalender. Ook is de spreiding van Noord-, Midden- en Zuid-Nederland soms wenselijk. Het bedrijfsleven en de economie draait dan immers gewoon door. Scholen zijn verplicht om de data van de zomervakantie, kerstvakantie en de meivakantie op te nemen in de schoolkalender.

De herfstvakantie en de voorjaarsvakantie worden door de overheid geadviseerd. Scholen zijn niet verplicht deze data over te nemen. Veel scholen doen dat overigens wel. De voorjaarsvakantie is daar een uitzondering op. Met name scholen in Zuid-Nederland wijken vaak af van de adviesdata in verband met Carnaval.

Wilt u zeker weten wanneer de schoolvakanties in uw regio zijn? Check dan altijd de schoolvakanties in de schoolkalender van uw kind.

Kerstvakantie België

De kerstvakantie in België is ook een vastgestelde vakantie en is vrijwel altijd hetzelfde als in Nederland. De scholen starten net als in Nederland de eerste maandag van het nieuwe jaar.