Herfstvakantie

Herfstvakantie

De herfstvakantie vindt meestal in de tweede helft van oktober plaats. Deze najaarsvakantie heeft een wat vreemde oorsprong, omdat de vakantie is ontstaan door ‘spijbelende’ kinderen. Kinderen bleven rond de aardappeloogst veel thuis. Zij moesten helpen met het binnenhalen van de oogst.

Geschiedenis herfstvakantie

We hebben de herfstvakantie te danken aan de oer-Hollandse aardappel. In de tijd dat oogsten met de hand werden binnengehaald was elk paar handen welkom. Kinderen hielpen hun ouders de aardappels te rooien. Omdat veel kinderen verzuimden van school, werd deze vakantie in het leven geroepen. Vroeger werd er op het platteland ook nog landbouwverlof afgegeven, zodat er langer meegewerkt kon worden op het ouderlijk bedrijf.

Nu is de herfstvakantie een erkende schoolvakantie. De data zoals ze worden voorgesteld door de overheid zijn adviesdata.

Spreiding herfstvakantie

De herfstvakantie wordt door de overheid gespreid geadviseerd. Reden is dat bepaalde regio’s anders te kort op de zomervakantie een volgende vakantie hebben. De spreiding is een advies aan scholen. Dat betekent dat scholen niet verplicht zijn om de data van deze vakantie in het najaar over te nemen.

Schoolvakanties

De overheid bepaalt de data van de schoolvakanties. Een deel ervan zijn adviezen. Een drietal schoolvakanties wordt scholen verplicht deze op te nemen in de schoolkalender. Het gaat hier om de zomervakantie, kerstvakantie en 1 week meivakantie.

De overige schoolvakanties worden door de overheid geadviseerd. Scholen zijn niet verplicht deze data te hanteren. Over het algemeen gebeurt dat wel. De voorjaarsvakantie is daar een uitzondering op. Scholen in Zuid-Nederland wijken vaak af van de adviesdata in verband met Carnaval.

Wilt u zeker weten wanneer de schoolvakanties in uw regio zijn? Check dan altijd de schoolvakanties in de schoolkalender van uw kind.

Herfstvakantie België

In België is er voor het basis- en secundair onderwijs altijd herfstvakantie in de week van Allerheiligen (1 november). Als Allerheiligen op zondag valt, volgt de herfstvakantie de week daarop volgend.