Carnavalsvakantie

Carnavalsvakantie

De carnavalsvakantie is voor scholen in Zuid-Nederland een alternatief op de voorjaarsvakantie. De carnavalsvakantie is geen officiële schoolvakantie, omdat scholen in Zuid-Nederland afwijken van het advies van de Nederlandse overheid. Deze adviesdata zijn er voor een goede spreiding van schoolvakanties.

Carnavalsvakantie in Nederland

De carnavalsvakantie vindt nooit op een vast moment in het jaar plaats, omdat dit afhankelijk is van Pasen. de datum van het Paasfeest wisselt vanwege de stand van de maan. Pasen mag pas gevierd worden op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente.

Pasen vindt plaats tussen 22 maart en 25 april. Carnaval vieren we daarom tussen 1 februari en 7 maart.

voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie die ook wel krokusvakantie wordt genoemd, is in de jaren ’70 ontstaan, omdat mensen een rustmoment nodig hadden in de sombere wintermaanden. Ook ontstond er de behoefte om op wintersport te gaan. In deze periode gaan mensen in het zuiden juist Carnaval vieren. Een enkele keer doen zij dat in de voorjaarsvakantie. Als Carnaval buiten de voorjaarsvakantie valt doen zij dat in de carnavalsvakantie.

Schoolvakanties

De overheid bepaalt de data van schoolvakanties. Naast een drietal verplicht vastgestelde schoolvakanties krijgen scholen ook een aantal adviesdata. De data voor de voorjaarsvakantie worden door de overheid geadviseerd. Scholen in Zuid-Nederland negeren dat advies vanwege Carnaval. De data van de zomervakantie, kerstvakantie en meivakantie zijn voor scholen wel verplicht.

Wilt u zeker weten wanneer de schoolvakanties in uw regio zijn? Check dan altijd de schoolvakanties in de schoolkalender van uw kind.

Krokusvakantie België

België kent geen voorjaarsvakantie of carnavalsvakantie maar een krokusvakantie. Toch kan de krokusvakantie als carnavalsvakantie gezien worden, omdat de overheid carnaval en Aswoensdag als referentie hanteert bij het bepalen van de krokusvakantie.