Zomervakantie 2018

Zomervakantie 2018

De zomervakantie 2018 is de langste schoolvakantie in het schooljaar. In de zomer zijn scholen 6 weken gesloten. Wanneer de zomervakantie begint, verschilt per regio en is ieder jaar anders. De overheid bepaalt wanneer Noord-, Midden- of Zuid-Nederland zomervakantie 2018 heeft.

Zomervakantie 2018 – vakantiedata

regio week data
Noord 30 t/m 35 21 juli t/m 2 september
Midden 29 t/m 34 14 juli t/m 26 augustus
Zuid 28 t/m 33 7 juli t/m 19 augustus

Spreiding zomervakantie 2018

De zomervakantie 2018 is een gespreide schoolvakanties. De drie regio’s Noord-, en Midden-, en Zuid-Nederland hebben dan ook nooit tegelijk 6 weken zomervakantie. De Nederlandse overheid spreidt de zomervakantie vanwege de economie en de filedruk in Europa voor als mensen op vakantie gaan.

Zomer 2018

In de zomer hadden het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in het verleden geen gelijke zomervakantie. Sinds 1 augustus 2013 is dat veranderd. Het voorgezet onderwijs heeft nu net als het basisonderwijs 6 weken zomervakantie.

Zomervakantie 2018

De zomervakantie 2018 begint dit jaar als eerste in Zuid-Nederland. Midden-Nederland is een week later aan de beurt. Het noorden van Nederland krijgt als laatste zomervakantie. De bouwvak 2018 duurt drie weken en is net als de zomervakantie ook gespreid.

Soms start op scholen de zomervakantie een (halve) dag eerder. Check daarom ook altijd de schoolgids of het vakantierooster van uw school.

Geschiedenis zomervakantie

De zomervakantie is ontstaan in de tijd dat boeren veel hulp konden gebruiken. De maanden juli en augustus waren hoogtij dagen op het platte land. Scholen liepen leeg, omdat kinderen en jongeren meehielpen op het ouderlijk boeren bedrijf. De complete geschiedenis en meer informatie over de langste schoolvakantie van het jaar is te lezen op de pagina van de zomervakantie.

Zomervakantie 2018 | België

In België is de zomervakantie anders geregeld dan in Nederland. België kent geen vakantiespreiding in regio’s. Scholen zijn daar ieder schooljaar van 1 juli t/m 31 augustus gesloten. Op 1 september start het nieuwe schooljaar.

regio week data
 n.v.t. 27 t/m 35 1 juli t/m 31 augustus

De zomervakantie in België valt onder de officiële vakantiedata bekend gemaakt door de Belgische overheid.