Na schoolvakanties meeste ongelukken

Na schoolvakanties gebeuren de meeste ongelukken. Het Verbond van Verzekeraars constateert dat op basis van het aantal schadeclaims. Tijdens het onderzoek is er naar het aantal schadeclaims in de afgelopen vijf jaar gekeken. Ook keek men naar de belangrijkste oorzaak en wanneer de claims werd ingediend.

Voetgangers en fietsers

Het aantal ongelukken met voetgangers en fietsers neemt vooral toe na de zomervakantie, waarvan vorig jaar ook een toename was. Over het gehele jaar waren er 10.400 ongevallen. een toename van 700 in vergelijking met 2010. Niet alleen na de zomervakantie is een flinke toename waargenomen. Ook na de andere schoolvakanties waren er meer ongelukken met voetgangers en fietsers.

Pieken

Opvallend is de periode waarin de piek te zien is. Na de zomervakantie duurt die zes weken. Na de andere schoolvakanties is dat wat korter. Het gemiddelde per week is 200; na schoolvakanties loopt dat op tot 250 à 280 ongelukken.

Laagstaande zon

Ook bij een laagstaande zon gebeuren meer ongelukken in de spits. Het gaat hier om 20 procent meer ongelukken tussen auto’s. Aanrijdingen met fietsers of voetgangers kent een toename van 17 procent.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat er in Noord-Brabant en Limburg de grootste kans is op een aanrijding. Verder is zondag de veiligste dag om de weg op te gaan.

Veiligst

Voor verkeersdeelnemers is de provincie Groningen het veiligst. Ondanks dat was er daar een stijging van 2,5 procent 2,5 procent ten opzichte van 2013. In Drenthe was de sterkste toename van het aantal ongelukken. In Zuid-Holland nam het aantal ongevallen sterk af met 8,1 procent in een jaar tijd.

Ouderen en kinderen

In de Telegraaf legde het Verbond van Verzekeraars uit dat het aantal ernstig gewonden in het verkeer fors is toegenomen. Vorig jaar lag dat aantal op 20.700 in vergelijking met 18.700 in 2013. Vooral oudere fietsers en jonge kinderen werden vaker slachtoffer.

Het Verbond van Verzekeraars hoopt dat overheden en wegbeheerders het verkeer veiliger maken nu deze cijfers bekend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

zes + vijf =