Meivakantie vanaf 2018 verplicht vast bij twee weken vrij

De overheid verplicht scholen de meivakantie ná de eerste week te verlengen als een school haar deuren twee weken sluit. Sander Dekker hoopt daarmee de grote verschillen die er nu zijn op te lossen.

Te grote verschillen

Het komt nu voor dat ouders met kinderen op verschillende scholen te maken hebben met vakanties die verspreid zijn over drie weken. Daardoor is het plannen van vrije dagen vrijwel onmogelijk.

Eén verplichte week

Nu en ook straks is er één week verplicht meivakantie. Mochten scholen er twee weken van willen maken, zijn ze verplicht dat te plannen in de week na de eerste vastgestelde week. Nu is het nog zo dat scholen vrij zijn om de meivakantie te vervroegen of te verlengen.

In de nieuwe situatie is de tweede week dus ook centraal geregeld. Dekker verplicht de tweede week alleen als een school daar ook voor kiest.

Hoe moet het in 2018?

Hoe dat in 2018 dan zou moeten is nog de vraag, omdat Koningsdag de dag voor de verplicht gestelde meivakantie valt. Een week vervroegen mag niet meer in dat jaar.

‘Vrijheid blijft’

Dekker noemt dat “een concrete en proportionele oplossing voor het probleem”. De spreidingsperiode wordt korter, maar scholen houden ook vrijheid: als ze geen tweede week in mei willen, kunnen ze op andere momenten in het jaar vakantie of vrije dagen aanwijzen.

De vaste data voor de meivakantie gelden vanaf het schooljaar 2017/2018.

Stap terug

De PO-Raad, die schoolbesturen uit het basisonderwijs vertegenwoordigt, vindt dit geen goede stap. Volgens de raad zit het onderwijs hier niet op te wachten. “Steeds meer scholen bekijken met ouders hoe zij in het belang van de kinderen juist flexibeler onderwijs kunnen geven en flexibel met vakanties kunnen omgaan.” Door de meivakantie vast te leggen, “gaan we niet vooruit, maar doen we weer een stap terug,” zo stelt de PO-Raad.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twintig + 12 =