België denkt na over spreiding schoolvakanties

België denkt na over een vakantiespreiding nu een studie uitwijst dat een spreiding van de zomervakantie beter is voor de Belgische economie en de filedruk afneemt, meldt de Standaard.

Studie vakantiespreiding

Touroperator Thomas Cook liet de Vlerick Business School onderzoeken of er voordelen zijn aan de gespreide zomervakantie. Uit de resultaten van dat onderzoek concludeert Thomas Cook dat het beter zou zijn om de schoolvakanties in België anders te spreiden.

‘We hebben de impact van een nieuwe vakantiekalender voor het schooljaar 2016-2017 op de Belgische economie onderzocht’, zegt Koen van den Bosch van Thomas Cook. ‘Zo blijkt het interessant voor de Belgische economie om de zomervakantie in te korten van 9 naar 7 weken, de herfstvakantie met één week te verlengen en een extra weekje vakantie te creëren in de maand mei.’

Spreiding per regio

Naast een spreiding van de schoolvakanties over het hele jaar pleit de touroperator er ook voor om bijvoorbeeld in Wallonië en Vlaanderen de schoolvakanties op een ander tijdstip te laten beginnen.. In Vlaanderen zou de zomervakantie volgens hun plan al eind juni kunnen beginnen, terwijl Waalse schoolkinderen pas een maand later zomervakantie krijgen. Over hoe het met de Brusselse scholen moet is niet bekend.

Voordelen vakantiespreiding

De nieuwe vakantieregeling zoals Thomas Cook het voorstelt zou flink wat voordelen met zich meebrengen. Files zouden drastisch afnemen en de economie profiteert. De vakantiespreiding zou België 91 miljoen kunnen euro opleveren. Dat geld komt van een vlottere doorstroming op onze wegen, geld dat de gezondheidssector bespaart (want minder stress en burn-outs) en een hogere omzet bij de Belgische horeca.

Regionale vakantiespreiding Nederland

Het idee van een regionale vakantiespreiding is op zich niet nieuw. In Nederland is er al 30 jaar een vakantiespreiding over drie regio’s. Toch lijkt de kans erg klein dat het voorstel van Thomas Cook snel werkelijkheid zal worden. “De Vlaamse en Belgische arbeidsmarkt zijn nu eenmaal niet de meest soepele”, ligt Stijn Baert toe. De arbeidseconoom van de Universiteit van Gent zegt dat het gemakkelijker is om alles bij het oude te houden. Volgens Baert moet er weer onderhandelend worden met de vakbonden en die willen dan compensaties en op den duur blijft er niet veel meer over van het oorspronkelijke idee.

Ondanks de moeite die het gaat kosten vindt Stijn Baert het voorstel van Thomas Cook/Vlerick Business School lang niet zo gek. “Als Vlerick die berekeningen heeft gemaakt, kan dit niet worden weggezet als een studie op maat van de toeristische sector”, zegt hij. “Meer en ook regionaal gespreide vakanties zullen ontegensprekelijk minder fileleed veroorzaken en kunnen bedrijven in staat stellen om hun productie het hele jaar door te laten lopen in plaats van de boîte helemaal te sluiten gedurende enkele weken per jaar.”

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 × vijf =